Svjetski dan PH (WPHD)

WPHD 2015


Aktivisti Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" - u Bosni i Hercegovini su svjetski dan oboljelih od ove bolesti obilježili u JU Gimnazija "Rizah Odžečkić" Zavidovići. Bilo je vrlo zanimljivo. 

Prisustvovali smo nastavi tjelesnog odgoja. Članovi i aktivisti Udruženja "Dah" su ukratko objasnili kakva je to bolest - plućna hipertenzija, a učenici su postavljali pitanja. Nakon toga su se aktivno uključili u obilježavanje WPHD. Radili smo 6-minutni test hodanja, mjerenje saturacije oksimetrom, puhali balone, disali na slamku - jednom riječju simulirali simptome bolesti. Bilo je vrlo zabavno provesti vrijeme sa mladim, zdravim i znatiželjnim ljudima. Ovaj edukativno-sportski događaj označavamo sa pet zvjezdica i zahvaljujemo svim učesnicima na suradnji: posebno JU Gimnazija "Rizah Odžečkić", Alenu, Asmiru, Selveri, Ajni, Armini, Arminu i svim učenicima četiri razreda ove škole koje smo ovom prilikom upoznali.


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=489596941198095WPHD 2016


Tokom ove godine Udruženje građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" - u Bosni i Hercegovini organizovalo je niz aktivnosti u suradnji sa sportskim klubovima i pojedincima kako bismo zajednički podigli svijest o plućnoj hipertenziji i uticali na vlast da promijeni, popravi položaj oboljelih. U svrhu tog cilja realizovano je nekoliko događaja:

ŽRK Krivaja Zavidovići i HŽRK Grude - Autoherc, dvostruki prvak države u Premijer ligi, su 08. maja 2016. godine dali svoj doprinos podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji ukazujući na težak položaj oboljelih od ove bolesti u našoj zemlji. 

Rafting na rijeci Krivaji još jednom je potvrdio spremnost sportista i rekreativaca da podrže oboljele od plućne hipertenzije i zajedno sa njima obilježe Svjetski dan plućne hipertenzije 2016., te na taj način podignu svijest o ovoj teškoj i rijetkoj bolesti. Hvala svim rafterima na nezaboravnoj i bezrezervnoj podršci, posebno Rafting klubu "Krivaja - Zavidovići" koji su bili naši domaćini.

Članovi UG "Srce puno osmjeha" u saradnji sa volonterima UG oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" - u Bosni i Hercegovini posjetili su dječiji kardiološki i hematoonkološki odjel klinike u Sarajevu u povodu obilježavanja svjetskog dana plućne hipertenzije 2016.. Osnovni cilj ovakvih posjeta je svakako uljepšati dječije bolničke dane, razveseliti ih, nasmijati i na trenutak zaokupiti njihove male glavice zabavom i igrom. Ovo je bila i prilika da UG "Dah" zahvali UG "Srce puno osmjeha" na pomoći i suradnji prilikom naše stalne aktivnosti - podizanje svijesti o plućnoj hipertenziji.

Jedna od aktivnosti bilo je i učešće na takmičenju iz prve pomoći u organizaciji OO Crvenog krsta/križa Zavidovići. Jedna od takmičarskih ekipa bila je i ekipa PHBiH ( Plućna hipertenzija Bosne i Hercegovine ) koju su sačinjavali učenici Srednje tehničke škole pod vodstvom prof. Selvera Mahić-Milinkić. Njihovo znanje iz pružanja pomoći unesrećenima, između ostalih i oboljelima od plućne hipertenzije, ocjenjivala je ljekarska komisija. U jakoj konkurenciji, ekipa PHBiH je osvojila drugo mjesto. Zadovoljni smo postignutim rezultatom, kao i prezentiranim znanjem u pružanju prve pomoći svima, a posebno osobama koje ostanu bez daha, bez svijesti, koje imaju vrtoglavice, tahikardije i ostale simptome plućne hipertenzije.

U prostorijama SNIK „Atom“ Zavidovići održana je prezentacija sa završene ovogodišnje ekspedicije na Mont Blanc. Članovi ekspedicije su svoj pohod na ovaj vrh zapadne Evrope posvetili oboljelima od plućne hipertenzije Evrope, a posebno Bosne i Hercegovine. Na taj način su se priključili mnoštvu sportista svijeta u podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji. U izuzetno lijepoj, i opuštenoj atmosferi prisutni su mogli vidjeti do sada neobjavljene fotografije sa ovog pohoda. Prezentaciji su prisustvovali i ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, Mensur Sinanović i načelnik općine Zavidovići, Suad Omerašević.

Ekspedicija u organizaciji Extreme Summit Team-a pod vodstvom Kenana Muftića provela je šest dana na planini Kilimanjaro, osvojivši i krov Afrike. U ekspediciji su učestvovala i četiri alpinista iz Bosne i Hercegovine, među kojima i Zdenko Veljačić Veki, poznati bosanskohercegovački alpinist i speleolog, te planinari iz Srbije i Makedonije. Zdenko Veljačić Veki, surađuje sa Udruženjem građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" - u Bosni i Hercegovini, te je uključen u kontinuiranu misiju podizanja svijesti o ovo bolesti, ne samo u Bosni i Hercegovini, nego i u svijetu, što je dokazao još jednim usponom za sve oboljele od ove rijetke i teške bolesti u kojoj stradaju srce i pluća. Fotografije iz Tanzanije, odnosno sa Kilimanjara, najbolje dokazuju da Veljačić svojim usponima daje podršku ovoj marginaliziranoj grupi ljudi.


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=620881628069625


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=626111710879950


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=636872349803886


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=637317806426007


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=656426774515110


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=664563747034746WPHD 2017


Presretni i prezadovoljni našim prvim susretom zahvaljujemo se svim članovima našeg Udruženja i članovima njihovih porodica koji su prisustvovali ovom, za nas, velikom događaju, te na taj način ispoštovali sve naše višemjesečne dogovore. Bilo je korisno i inspirativno. Ovo okupljanje dalo nam je samo još jedan podstrek da smo na pravom putu i da nijednog momenta ne odustanemo, niti skrenemo s njega. Ovaj za nas bitan događaj bio je uvod u obilježavanje WPHD 2017.

Maj je mjesec tokom kojeg smo učestvovali i u nizu aktivnosti sportskih klubova s ciljem podizanja svijesti o plućnoj hipertenziji. U saradnji sa Sportskim savezom općine Zavidovići, na sportskim terenima izletišta Kamenica proveli smo prelijep 02. maj. U susret Svjetskom danu plućne hipertenzije, 05.maja, članove sportskih klubova: ženski odbojkaški klub, ženski rukometni klub, kajakaški klub, Snik "Atom" upoznali smo sa osnovnim podacima o našem Udruženju, o plućnoj hipertenziji iz ugla pacijenta i o položaju PH pacijenata u našoj zemlji. Lijepo druženje i sve pohvale organizatoru. Čitav događaj snimala je i Smart TV iz Tešnja.

Važnost ranog dijagnostikovanja PH mora biti isticana tokom svakog susreta sa mladima zbog čega smo jedan majski dan proveli sa osnovnoškolcima koji su pokazali visok nivo interesa za plućnu hipertenziju i naše aktivnosti. Učenici završnog razreda Prve osnovne škole su dali svoj doprinos obilježavanju svjetskog dana plućne hipertenzije, te su zajedno sa svojim razrednikom Amirom Muminovićem, profesorom tjelesnog i zdravstvenog odgoja i Verom Hodžić, oboljelom od PH i predsjednikom Skupštine Udruženja oboljelih, razgovarali o plućnoj hipertenziji.

Vrlo važan segment u podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji u našoj zemlji su mediji. Kontinuirana saradnja i obostrano zadovoljstvo definisu našu relaciju sa Radio Zavidovićima koji su i ovog 05. maja dali svoj doprinos u podizanju svijesti o bolesti posvetivši ovoj temi čitavu emisiju posvećenu zdravlju. 

U naše aktivnosti uključila se i Sportska radionica A.S. iz Zenice što samo potvrđuje da je naš rad prepoznat i podržavan od strane mnogih sportskih klubova i radionica širom zemlje.

"Vidljivi pomađu nevidljivima" je jedna od aktivnosti koju smo osmislili u saradnji za odbojkaškim invalidskim klubom iz Zavidovića, kako bi vidljivi invalidi, amputirci, skrenuli pažnju javnosti na nevidljive invalide oboljele od plućne hipertenzije. Momci iz IOK Zavidovići su i na II Otvorenom međunarodnom prvenstvu za osobe sa invaliditetom u dizanju tegova - Knjaževac 2017., u Srbiji, podizali svijest o plućnoj hipertenziji.

Jedna od vrlo upečatljivih aktivnosti u maju 2017. godine je i biciklistička rekreativna maratonska tura duga 1.420 km, od Bosne i Hercegovine do Albanije, koju su za nas vozili Ismet Škulj i Selman Grabovac. Vožnja je trajala 15 dana i postigla je svoj cilj, skrenuti pažnju što većeg broja ljudi na plućnu hipertenziju.

Naši Zdenko Veljačić Veki, Hadis Medenčević, Dino Kovačević i Aleksandra Branković bili su na  jednomjesečnoj ekspediciji u Kini. Nakon prošlogodišnjih osvajanja vrhova Zapadne Evrope i Afrike, Zdenko je ove godine zajedno sa svojim prijateljima, alpinistima, organizovao ekspediciju u Kinu gdje su se pokušali uspeti na vrh Muztagh Ata (7.546 m n.v.). Zbog niza otežavajućih okolnosti taj vrh nije osvojen iako je cijeli tim bio izuzetno dobro pripremljen. Kako god se završila ova ekspedicija, tim mora biti ponosan jer je sama odluka krenuti na ovaj pohod izuzetno velika i nezamisliva nama, obicnim smrtnicima. 

I ove godine oboljeli od plućne hipertenzije svijeta imali su podršku naših hrabrih alpinista koji su za nas jos jednom ostali bez daha i to na vrhovima Kine. Ekipa hvala od srca i svaka vam čast! Nadamo se da ćemo zajedno uspjeti bar malo podići svijet o plućnoj hipertenziji u našoj zemlji.


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=802195006604952


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=805157269642059


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=808046819353104


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=808897879267998


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=808908605933592


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=809446232546496


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=810319005792552


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=814657522025367


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=820527101438409


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=814098292081290


WPHD 2018


Svjetski dan plućne hipertenzije 05. maj 2018. godine proveli smo u društvu članova Streljačkog kluba Zavidovići koji su se na ovaj način pridružili armiji sportista svijeta koji zajedno sa udruženjima oboljelih obilježavaju ovaj dan u cilju podizanja svijesti o ovoj bolesti i pokušaja uticaja na poboljšanje položaja oboljelih kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu. Članovima kluba se zahvaljujemo na saradnji.

Međutim, to je bila samo jedina u nizu aktivnosti koje smo organizovali ove godine:

I biciklisti iz regiona su bili sudionici majskog karavana od Žepča preko Zavidovića do Maglaja i nazad. I oni su vrlo rado podržali oboljele od plućne hipertenzije i uključili se u globalno podizanje svijesti o ovoj bolesti.

Još jedna u nizu aktivnosti Udruženja građana oboljelih od plućne hipertenzije "Dah" - u Bosni i Hercegovini tokom mjeseca maja bila je odbojkaška utakmica između IOK Zavidovići i UIOK Drina Sapna. Utakmica je imala slogan "Vidljivi za nevidljive", odnosno vidljivi invalidi dali su svoju podršku nevidljivim invalidima, oboljelima od plućne hipertenzije. Posebna zahvalnost ide Muji Pariću, kao i za ova dva kluba, te TV Smart i Indiri Hajder. Na ovaj način smo svi zajedno obilježili WPHD 2018.

Udruženje "Srce puno osmijeha" iz Sarajeva pridružilo nam se u podizanju svijesti o plućnoj hipertenziji i na taj način zajedno s nama obilježilo WPHD 2018. Članovi ovog vrlo aktivnog Udruženja organizovali su u srcu Sarajeva ulicni performans pod nazivom "Besplatni zagrljaj" i posvetili ga oboljelima od plućne hipertenzije BiH i cijelog svijeta. Uprkos kišnom i lošem vremenu skrenuli su pažnju javnosti na sarajevskim ulicama i time dali svoj doprinos u podizanju svijesti o ovoj bolesti. Članica našeg Udruženja, Sabina Hodžić, bila je na raspolaganju za davanje informacija vezanih za bolest, ali i za naše Udruženje, dok je vesela ekipa iz Udruzenja "Srce puno osmijeha" bila tu za dijeljenje besplatnih zagrljaja. Hvala Ristić Saši i ekipi!!!! Volimo vas!

U tri riječi - uporni, vrijedni i neumorni. Članovi kluba LivFit Gym rado su dali podršku oboljelima od plućne hipertenzije i "udahnuli za nas". Divno je vidjeti na jednom mjestu toliko zdravih, upornih, vrijednih i neumornih mladih ljudi. Zajedno smo obilježili WPHD 2018. Hvala puno Harisu i cijeloj ekipi!

Oni puni elana, razigranosti i neopterećenosti. Željni znanja, ali i aktivnosti. Mi sretni jer smo još jednom uspjeli proširiti glas o plućnoj hipertenziji, i to medju najmlađima. Izuzetno popodne! Puno zagrljaja za ove predivne mališane, a profesoru Amiru Muminoviću još jedno veliko hvala na saradnji. Amir Muminović je kontinuirano uključen u naše aktivnosti na čemu mu neizmjerno zahvaljujemo!

Za oboljele od plućne hipertenzije, iz Zavidovića prema Tirani još jednom je krenuo bosanskohercegovački biciklist Ismet Škulj. Rutu dugu 2.000 km vozi kako bi dao svoj doprinos i podršku oboljelima od ove bolesti, želeći da na taj način skrene pažnju javnost na težinu i ozbiljnost bolesti, ali i na izuzetno težak položaj oboljelih od plućne hipertenzije. Inače, ovo je njegova druga vožnja na relaciji do glavnog grada Albanije, ali je u odnosu na prošlogodišnju, ruta duža za oko 600 km. Ovom rutom Ismet je vozio kroz četiri države sa svjetskim oznakama oboljelih od plućne hipertenzije i na taj način učestvovao i u obilježavanju svjetskog dana posvećenog plućnoj hipertenziji koji se svake godine obiljezava 05. maja. Ismet Škulj se i ovom vožnjom pridružio mnogobrojnim sportistima svijeta koji daju podršku oboljelima i "udišu za njih".

U Zavidovićima je održana prezentacija ovogodišnje ekspedicije predvođene Zdenkom Veljačićem Vekijem, našim poznatim alpinistom i speleologom. Zdenko je i sredinom 2018., predvodio ekipu od pet članova u pohodu na švicarski vrh Matterhorn, 4.478 m. Uprkos prilićno dobrim vremenskim prilikama ekipa se zbog tehničkih nepogodnosti nije uspjela popeti na sam vrh, ali to ne umanjuje njihov uspjeh, niti humanost koju su pokazali posvetivši i ovaj uspon oboljelima od plućne hipertenzije. Zdenko Veljačić, Igor Šišić, Emir Balić, Senad Huskić i Sabahudin Huskić, veliko hvala zato sto zajedno s nama podižete svijest o ovoj bolesti, ukazujući pri tome i na izuzetno težak položaj oboljelih od plućne hipertenzije u Bosni i Hercegovini.


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1003573316467119


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1004424926381958


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1005119706312480


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1006704456154005


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1009321219225662


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1009872082503909

https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1010790405745410


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1008009489356835


https://www.facebook.com/pg/plucnahipertenzijabosneihercegovine/photos/?tab=album&album_id=1093478444143272

© Bosnia & Herzegovina DAH - 2018